Odškodnina za ugriz psa

Obligacijski zakonik odgovornost za škodo, ki jo povzroči žival, nalaga njenemu imetniku. Primerov ugriza je veliko, s tem pa je aktualno tudi vprašanje, ali oškodovancu pripada odškodnina za ugriz psa. 

Vsi pasji ugrizi seveda niso enaki, stopnjujejo se od povsem nedolžnih do usodnih za človeško življenje. V medijih večkrat poročajo o grozljivih poškodbah, ki jih praviloma povzročijo veliki in močni psi, katerih ugrizi puščajo hude posledice. Nevesten lastnik se lahko znajde v kazenskem postopku, oškodovanec pa mora sam poskrbeti, da bo izplačana ustrezna odškodnina za ugriz psa.

ugriz psa odškodnina

Odgovornost za pasji ugriz

Če škodo povzroči nevarna žival, njen imetnik odgovarja objektivno, če pa škodo povzroči domača žival, je odgovornost imetnika krivdna. Pri uveljavljanju odškodnine zaradi ugriza psa se torej upoštevata tako objektivna odgovornost (povečana nevarnost za nastanek škode) kot krivdna odgovornost (imetnik ni poskrbel za potrebno varstvo in nadzorstvo).

Pred leti se je veliko pisalo o primeru, ko je mladoletni otrok preplezal ograjo, ker so mu zadišale češnje v tujem vrtu, in ga je ugriznil pes lastnika, ki je vedel, da otroci plezajo čez ograjo in rabutajo češnje, pa je tja vseeno (ali prav zato) spustil psa. Sodišče je na koncu postopka presodilo, da je imetnik psa 50 % odgovoren za ugriz (soprispevek oškodovanca k nastanku škode je bil prav tako 50 %). Sodišče je štelo, da bi moral lastnik psa ustrezno nadzorovati in v dani situaciji preprečiti, da bi koga poškodoval.

Pasji povratniki

Nekateri psi ob nevestnem lastniku vztrajno povzročajo škodo; gre za nekakšne pasje povratnike, ki vedno znova koga poškodujejo. Spomnim se primera, ko je lastnik psa na zavarovalnico poslal prijavo, v kateri se je ponosno in zadovoljno pohvalil, da je njegov pes znova dokazal, da je pravi pes čuvaj. Tokrat je ugriznil akviziterko, ki je hotela pozvoniti pri vratih. Izkazalo se je, da je pred tem že ugriznil sedem ljudi, ki so kot stranke prišli k lastniku (ukvarjal se je s pridobitno dejavnostjo), ki je očitno zelo občudoval čuvajske sposobnosti svojega pasjega ljubljenca. Zavarovalnica je zaradi lastnikove neodzivnosti (ni namreč poskrbel, da do ponovnih napadov ne bi prišlo) odklonila vnovično izplačilo odškodnine iz njegove zavarovalne police, odškodnina za ugriz psa pa se je nato izplačala iz njegovega žepa.

Zavarovanje

Odškodnina za ugriz psa se lahko izplača iz zavarovalne police imetnika psa. Večina imetnikov psov ima v okviru splošnega zavarovanja premoženja praviloma zavarovano tudi odgovornost za škodo, ki jo povzroči pes. Zavarovalna vsota je sicer omejena, vendar običajno zadošča za kritje odškodnine za ugriz psa.

Preberite še: Višina odškodnine za telesne poškodbe. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate