Boj za delavske pravice – Tjaša Kozole

V času epidemije COVID-19 je podjetje Lidl odpustilo mamo samohranilko Tjašo Kozole, ker naj bi kršila interna pravila. Je to res pravi razlog?

Pravi vzrok za odpoved zaposlitve, kot poročajo mediji, je najverjetneje boj za delavske pravice. Tjaša Kozole je kot predsednica sindikata Lidl Slovenija namreč opozarjala na številke kršitve delavskih pravic v Lidlu (npr. Dnevnik). Lidlov model poslovanja sloni na čim višji storilnosti – delavci morajo opraviti goro naloženega dela, kar pa jim velikokrat uspe le, če kršijo interna pravila.

boj za delavske pravice

Na ramenih zaposlenih

Lidl naj očitno ne bi imel težav s poslovnim modelom, ki zaposlene sili h kršitvi internih pravil na račun več opravljenega dela, saj njegova uspešnost temelji ravno na nizki ceni artiklov in visoki storilnosti zaposlenih, ki jim nalagajo zelo veliko dela. Zahtevanega pa pogosto ni mogoče opraviti v skladu z vsemi internimi pravili, kaj šele v zaostrenih razmerah zaradi epidemije, ko je na delavcih nenadoma še večje breme. Hkrati pa si trgovci zaradi paničnega oziroma prekomernega nakupovanja, ki jim seveda prinaša velik dobiček, zadovoljno manejo roke.

Trn v peti

Ko v takšni situaciji nekdo (v aktualnem primeru Tjaša Kozole) začne boj za delavske pravice oziroma opozarja na težave zaposlenih, mu nadrejeni ne prisluhnejo, temveč izhod vidijo v tem, da se ga »rešijo«. Problematizirati začnejo opravljanje njegovega dela. Za učinkovito »rešitev« poskrbi že utečen način delovanja: ob preobilici naloženega dela ni težko najti morebitnih napak.

Logično je, da preobremenjeni delavci pogosto ne zmorejo ustrezno opraviti vsega naloženega dela. Kaže, da se delodajalec zelo boji organiziranega sindikata, ki se zavzema za pravice delavcev, pozablja pa, da je pravica do sindikalnega združevanja zapisana že v ustavi (76. člen Ustave RS).

Delaj in bodi tiho

Zunanji opazovalec se ne more znebiti vtisa, da se kršitev internih pravil ne samo tolerira, pač pa praktično naravnost vsiljuje, ko pa nekdo opozori na sporno poslovanje, se ga nenadoma vzame na piko in se ga odstrani – tudi v opomin ostalim delavcem.

Takšen način delovanja, ki v naši družbi sicer ni osamljen, pa ne sme pognati korenin. Po oceni Lidije Jerkič, predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je bilo v zadnjih dveh letih odpuščenih okoli 30 sindikalnih zaupnikov! Prav je, da je omenjena delavka napovedala nadaljnje reševanje spora na sodišču. Spodbudno je, da ji ob strani stoji Zveza svobodnih sindikatov Slovenije:

»Podpiramo članice in člane sindikata, delavke in delavce Lidl Slovenija, ki se borijo za obstoj svojega hišnega sindikata, ki se v času izrednega položaja v državi – novega koronavirusa borijo za ustrezno zaščitno opremo, ki se borijo za skrajšan delovni čas trgovin in za dodatno plačilo za obseg dela ter ostro obsojamo upravo zaradi oviranja sindikalnega dela in neodgovornega ravnanja v času epidemije do članov sindikata, delavcev ter nespoštovanja delovne zakonodaje.«

Če drži, kar poročajo mediji, bo delavka na delovnem sodišču po vsej verjetnosti uspela.

Pridružujem se peticiji za podporo odpuščeni delavki Tjaši Kozole.

Preberite še prispevek Odškodnina zaradi okužbe s koronavirusom.