Odškodninski zahtevek za telesne poškodbe

Ali je pomembno, katera zavarovalnica rešuje odškodninski zahtevek za telesne poškodbe?

Pri reševanju škode na stvareh med zavarovalnicami ni velike razlike, pri reševanju odškodninskih zahtevkov za telesne poškodbe pa so razlike občutne, saj imajo zavarovalnice zelo različne pristope.

Preberi več

Odškodnina za poškodbo rame

V prometnih in delovnih nesrečah mnogokrat pride do poškodb ramenskega sklepa; kako visoka bo odškodnina za poškodbo rame, je odvisno predvsem od teže poškodbe.

Za poškodbo rame je mnogokrat kriv padec na iztegnjeno roko, ko se sila prenese na sklep. Neredko jo skupijo kolesarji.

Preberi več

Odvetnik za dedovanje

V večini primerov dedovanje poteka gladko, včasih pa se zapuščinski postopek zelo zaplete in je nujno poiskati pomoč odvetnika. Žal je v nekaterih primerih za ustrezen nasvet že prepozno.

Pri nas se sorodniki zaradi zapuščine zelo pogosto sprejo. To je na predavanjih prvim letnikom pravne fakultete kot zanimivost že pred leti izpostavil profesor Kranjc, in danes ni nič drugače. Zdi se, da je teža spora pogosto sorazmerna z velikostjo dediščine.

Preberi več

Odvetnik za odškodnine

Oškodovanci praviloma niso pravni strokovnjaki in morajo za uveljavljenje odškodnine poiskati pomoč strokovno usposobljene osebe.

Tako pri manjših kot večjih škodah se je najbolj smiselno obrniti direktno na odvetnika za odškodnine, čeprav pomoč poleg množice različnih »odškodninsko-poravnalnih družb« ponujajo tudi nekatere zavarovalnice.

Preberi več

Zavarovanje odgovornosti

Večina pozna obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ostala obvezna zavarovanja odgovornosti pa so manj poznana.

Zavarovalnice ponujajo celo vrsto obveznih zavarovanj odgovornosti, še več pa prostovoljnih zavarovanj odgovornosti. Zavarovanje odgovornosti velja za eno od najbolj perspektivnih vej zavarovalniške industrije.

Preberi več

Odškodnina za poškodbo pri športu

Ukvarjanje s športom je po eni strani izjemno pomembno za človekovo zdravje, po drugi strani pa je povezano z vrsto nevarnosti, ki pogosto botrujejo nastanku telesnih poškodb. Do poškodb in vprašanja, ali prizadetemu pripada odškodnina za poškodbo pri športu, pa ne privedejo le ekstremni športi, temveč pogosto tudi povsem običajne športne aktivnosti.

Še največkrat sem se srečal s problematiko uveljavljanja odškodnine za otroke, ki so se poškodovali pri pouku telesne vzgoje. Odškodnina za poškodbo pri športu je pri odraslih aktualna zlasti pri smučanju in agresivnejših ekipnih športih.

Preberi več

Kako do odškodnine?

Ali sem upravičen do odškodnine za telesne poškodbe? Kdo jo bo izplačal oziroma od koga naj jo terjam? Kako visok znesek mi pripada? Na koga naj se obrnem?

Poškodovani v prometnih nesrečah in delovnih nezgodah, pa tudi tisti, ki so škodo utrpeli zaradi napak zdravnikov, odvetnikov, notarjev, računovodij in drugih oseb, so pogosto sprašujejo, kako do odškodnine.

Preberi več

Odškodnina za poškodbo kolena

Koleno je kot eden od najbolj izpostavljenih sklepov podvrženo različnim bolezenskim oziroma starostnim spremembam pa tudi številnim poškodbam.

Kakšna odškodnina pripada oškodovancu za poškodbo kolena, je odvisno predvsem od narave oziroma teže same poškodbe. Pri udarcu, ki ne terja zahtevnejšega zdravljenja, se izplača občutno nižja odškodnina za poškodbo kolena kot pri težjih poškodbah (npr. poškodbe vezi zaradi zvina oziroma izpaha kolena, poškodbe hrustanca, zlom kostnih struktur v kolenskem sklepu (zlom pogačice, spodnjega dela stegnenice, zgornjega dela golenice)).

Preberi več

Odškodnina za tujo pomoč

Med zdravljenjem telesnih poškodb, včasih pa tudi po koncu zdravljenja, večina oškodovancev potrebuje tujo pomoč pri osebni negi in vsakodnevnih opravilih. Marsikdo pa ne ve, da oškodovancu za to pripada odškodnina za tujo pomoč.

Na to obliko škode se pogosto pozablja in se jo na zavarovalnicah obravnava nekako z levo roko. Da je odškodnina za tujo pomoč ena od najbolj spregledanih oblik škode, izhaja že iz zavarovalniških formularjev za uveljavljenje odškodnine, saj tovrstne škode sploh ne omenjajo, zato je nevedni oškodovanci ne zahtevajo.

Preberi več

Odškodnina za hude telesne poškodbe

Odškodnina za hude telesne poškodbe je najvišja za izjemno hude primere (VI. stopnja po Fischerjevem sistemu razvrščanja poškodb), ki pa so na srečo redki, bolj pogoste so zelo hude (V. stopnja) in hude poškodbe (IV. stopnja). Pri odmeri odškodnine se pri vsakem oškodovancu upoštevajo tudi subjektivne okoliščine, zato se odškodnine za podobne poškodbe lahko precej razlikujejo.   

S strani zavarovalnice ponujena odškodnina za hude telesne poškodbe je velikokrat prenizka, zato je zelo smiselno preveriti, ali se ne bi izplačalo višje odškodnine iztožiti na sodišču.

Preberi več