Spor iz principa

Po poročanju medijev je pred dnevi kot tretja žrtev koronavirusa umrl novinarska legenda Marjan Jerman.

Dolgoletni novinar Vala 202 in RTV Slovenija je v službi iskanja resnice razgaljal krivice in težave malega človeka.

spor iz principa

Večkrat sem začuden poslušal, zaradi kakšnih težav vse se ljudje, pogosto bližnji ali sosedje, dolga leta prepirajo – za piškavih nekaj pedi zemlje, za par centimetrov sosedove fasade, ki po obnovi štrli v njihov svet, za veje, ki segajo nad njihovo zelenico… Odločeni, da spor iz principa pripeljejo do konca, so bili pripravljeni vesoljni Sloveniji obelodaniti, kakšna krivica se jim godi. Zavedajoč se, da to njihovo početje ni ravno najbolj razumno, so se v opravičilo sklicevali na princip, ki naj bi bil neko višje vodilo takšnega ravnanja.

Ne bom popustil

Z motom »Ne bom popustil niti za milimeter« ali »Ne bom se izneveril svojim prednikom« (ti so bili že tradicionalno na bojni nogi z nasprotnikovimi predniki, mogoče že več stoletij) se ljudje ujamejo v začaran krog nesmiselnega pravdanja.

Seveda je bilo prepiranje pred televizijskimi kamerami deležno velikega zanimanja radovedne  javnosti. Po drugi strani je oddaja mnoge spodbudila, da so svoj prav želeli obelodanili znanemu novinarju, ki se mu zato ni bilo treba bati, da mu bo zmanjkalo primerov za prispevke. Grožnjo »dal te bom v časopis« je zamenjala pretnja »poklical bom Marjana Jermana«.

Razočarani prepirljivci, ki pravice za svojo resnico ne najdejo na sodišču, se razočarani pogosto obrnejo na medije, kjer iščejo moralno zmago.

Polna usta zemlje

Iz povsem drugega vesolja pa je pripoved starejše gospe, ki sem ji pomagal, ko se je po spletu okoliščin zaradi banalne napake organov pregona znašla v kazenskem postopku. Po končanem postopku mi je pripovedovala o svojem vikendu, ki ga je kupila v naselju, v katerem je večina sosedov sprtih zaradi takšnih ali drugačnih zamer. K njej je kmalu po nakupu prišel sosed in začel mencati glede meje in koščka zemlje, za katerega sta se prepirala s prejšnjim lastnikom. Gospa ga je nekaj časa poslušala, nato pa kar naravnost vprašala, ali ji hoče povedati, da želi sporni delček zemljišča. Ko ji je pritrdil, mu je odvrnila: »Je že vaše. Sama bom imela polna usta zemlje, ko bom na pokopališču, tako da smatrajte to za urejeno.« In zadeva je bila brez kakršnega koli pompa dokončno urejena.  

Preberite še prispevek Odvetnik za dedovanje.