Kako do ustrezne odškodnine?

Oškodovanec, ki je bil v prometni nesreči telesno poškodovan kot voznik, sopotnik ali pešec, se že med zdravljenjem ubada z vprašanjem, kako do ustrezne odškodnine. Zlasti tisti, ki so prvič v tej vlogi, ne vedo, na koga se obrniti s svojimi vprašanji, dilemami, pomisleki in skrbmi.

Nekateri se zanašajo na reklame, s katerimi različne odškodninske (posredniške) družbe oglašujejo svoje storitve, drugi na priporočila uslužbencev, s katerimi pridejo v stik po nesreči in med zdravljenjem (policisti, medicinsko osebje …). Bolj radovedni ali nezaupljivi obiščejo več odvetnikov in se na podlagi ustvarjenega vtisa (in višine obljubljene odškodnine) odločijo, komu bodo zaupali uveljavljanje odškodnine za škodo, ki so jo utrpeli v prometni nesreči.

kako do ustrezne odškodnine

V iskanju poti, kako do ustrezne odškodnine, je osrednje vprašanje, kaj sploh je prava/ustrezna/pravična odškodnina. Še pred tem pa je potrebno razjasniti osnovno vprašanje: ali v konkretni zadevi sploh obstaja odgovorna oseba (pravna ali fizična), od katere je mogoče terjati izplačilo odškodnine. Če te osebe ni, je razpredanje o obsegu odškodnine brezpredmetno.

Izmikanje odgovornih oseb

Odgovornost za nesrečo je najpogosteje jasna že na prvi pogled, prav tako je znana tudi oseba, ki bo plačala odškodnino (to je praviloma zavarovalnica, pri kateri ima povzročitelj zavarovano odgovornost). Veliko primerov pa je bolj zapletenih in je treba najprej ugotoviti, kdo je odgovoren za nesrečo, nato pa še, ali je odškodnino sploh pripravljen oziroma zmožen plačati. Odgovorne osebe imajo velikokrat brezštevilen nabor izgovorov za opravičevanje neplačila odškodnine. Kdor oškodovancu pomaga pri uveljavljanju odškodnine, mora zato dobro poznati problematiko civilne odgovornosti za nastalo škodo, prav tako mora imeti izkušnje s postopki na zavarovalnicah in sodiščih.

Vem za primere, ko oškodovance silijo k podpisu izvensodne poravnave, čeprav bi na sodišču lahko iztržili bistveno višjo odškodnino. Vem tudi, da se na sodišče pogosto vložijo neutemeljeni tožbeni zahtevki, kar vodi zgolj k nastanku visokih stroškov. Tega neinformirana stranka seveda ne more vedeti. Osnovna naloga odvetnika je, da zna oškodovancu pravilno svetovati in mu razumljivo pojasniti, kakšne so realne možnosti za uspeh v sodnem postopku in kolikšni so stroški sodnega postopka.

Bodite iskreni

Napovedovanje uspeha v sodnem postopku je včasih zelo nehvaležno, saj odvetnik ne pozna nujno vseh okoliščin, ker mu jih stranka ne razodene. Primer: v sodnem postopku se je izkazalo, da mi je stranka zamolčala (pozabila) stare zdravstvene težave in vso škodo pripisovala novejši nesreči. Na koncu se je izkazalo, da bi se bilo bistveno bolj pametno zadovoljiti z zneskom, ki ga je zavarovalnica ponudila pred pravdo. V opisanem primeru je šlo za izjemno situacijo – stranka je namreč tudi po tistem, ko je postavljeni izvedenec na podlagi pregleda stare zdravstvene dokumentacije ugotovil, da so bile težave z nogo prisotne že pred leti, vztrajala, da to ne drži in da se je izvedenec zmotil. Zato sem pridobil še dodatno dokumentacijo in stranko seznanil z njo, vendar se je še kar jezila, da so se zdravniki zmotili, saj da je (če že) imela takrat težave z drugo nogo … To bi bilo sicer tudi možno, vendar je bi bilo teh »starih« obiskov pri različnih zdravnikih enostavno preveč, da bi verjeli v zmoto zdravnikov in izvedenca, kot je trdila stranka.

V večini primerov pa so stranke iskrene, namerno ničesar ne zamolčijo, pač pa povedo vse, kar se jim zdi pomembno za rešitev zadeve. Odvetnik pa stranko tudi sam opozori na okoliščine, ki bi lahko pripomogle k višji odškodnini. Tistim, ki so v dvomih, ali se jim sploh splača ukvarjali z odškodnino, pa svetuje, ali je vložitev odškodninskega zahtevka smiselna ali ne.

Zaupajte izkušenim

Pogoj za uspeh odškodninskega (ali drugega) postopka je dobro sodelovanje stranke in odvetnika; nekako se morata ujeti. Odvetnikov je veliko in najti ustreznega ne bi smel biti problem. Vendar v praksi ni tako, zato pogosto pride do (bolj ali manj) upravičene zamenjave odvetnika. Primer: stranka je prišla na posvet glede upravičenosti do odškodnine zaradi prometne nesreče. Razložil sem ji postopek, kako do ustrezne odškodnine, ko pa sem na podlagi dolgoletnih izkušenj ocenil višino odškodnine, ki jo lahko pričakuje, je razočarano odbrzela iz pisarne. Čez kakšno leto se je znova zanima za zastopanje, ker se je zadeva nekje zalomila in očitno ni šlo vse po pričakovanjih …

Preberite še: Odškodnine in zavarovalnine, Višina odškodnine za telesne poškodbe, Odgovornost za prometno nesrečo, Kako do odškodnine.