Odškodnina za poškodbo rame

V prometnih in delovnih nesrečah mnogokrat pride do poškodb ramenskega sklepa; kako visoka bo odškodnina za poškodbo rame, je odvisno predvsem od teže poškodbe.

Za poškodbo rame je mnogokrat kriv padec na iztegnjeno roko, ko se sila prenese na sklep. Neredko jo skupijo kolesarji.

Odškodnina za poškodbo rame

Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v človeškem telesu. Veliko gibljivost v različne smeri omogoča kompleksna sestava mišično-ligamentarnega tkiva. Poškodbe ramenskega obroča (najsi gre za zlome kosti (lopatice, ključnice), poškodbe vezi, izpah rame ali raztrganine mišic) lahko povzročijo vrsto težav, ki so pogosto povezane z zahtevnim operativnim zdravljenjem ter dolgotrajno rehabilitacijo, ki pa redko pripelje do popolnega izboljšanja. 

Primer: zdravniška napaka

Enega od najbolj nevsakdanjih primerov poškodb rame smo obravnavali pred nekaj leti: mlad fant je v hudi nesreči utrpel več kompliciranih zlomov ramenskih kosti, zato so jih morali operativno oskrbeti z osteosintezo. Dve leti po nezgodi je zdravnik pri rutinskem operativnem odstranjevanju osteosintetskega materiala pomotoma prerezal oziroma prekinil vezi, tako da je oškodovančeva roka le prosto visela ob telesu. Potrebna je bila zahtevna rekonstrukcija rotatorne manšete, ki pa nastale poškodbe ni popolnoma sanirala.

Na bolnišnico smo naslovili odškodninski zahtevek zaradi napake v postopku. Glede na predhodne izkušnje pri reševanju odškodninskih zahtevkov zaradi zdravniške napake smo pričakovali zanikanje in izgovarjanje na medicinski zaplet oziroma predhodno prometno nesrečo. Bolnišnica pa nas je presenetila s pisnim opravičilom za nastalo napako, operater je osebno poklical oškodovanca in se mu opravičil za nastalo škodo. Zadevo so odstopili  zavarovalnici, pri kateri imajo sklenjeno obvezno zavarovanje zdravniške odgovornosti, nato pa je bila z zavarovalnico sklenjena izvensodna poravnava.

Višina odškodnine

Glede na obseg in intenzivnost težav, s katerimi se sooča oškodovanec tekom zdravljenja, in glede na posledice, ki jih pusti poškodba, se odškodnine za poškodbo rame gibljejo od nekaj tisoč evrov do več deset tisoč evrov.

V ramenskem sklepu z leti pogosto nastanejo različne degenerativne spremembe, ki lahko močno vplivajo na nastanek poškodb in posledično tudi na vprašanje, kolikšna odškodnina za poškodbo rame bo izplačana. Če do škode ne pride le zaradi nezgode, pač pa tudi zaradi drugih vzrokov, je odškodnina včasih manjša prav zaradi tega.

Na sodišču se za resnejše poškodbe ramenskega sklepa prisojajo odškodnine v višini 20.000 evrov in več, kar je odvisno tako od objektivnih kot od subjektivnih okoliščin posameznega  primera. Pri odločitvi o višini odškodnine upoštevajo intenziteto in trajanje telesnih bolečin,  potek in vse nevšečnosti zdravljenja, posledice oziroma obseg zmanjšanja življenjskih aktivnosti, pretrpeli primarni in sekundarni strah ter morebitno skaženost.

Za oceno primerne odškodnine za poškodbo rame v konkretnem primeru se lahko obrnete na nas.