Odvetnik za odškodnine

Oškodovanci praviloma niso pravni strokovnjaki in morajo za uveljavljenje odškodnine poiskati pomoč strokovno usposobljene osebe.

Tako pri manjših kot večjih škodah se je najbolj smiselno obrniti direktno na odvetnika za odškodnine, čeprav pomoč poleg množice različnih »odškodninsko-poravnalnih družb« ponujajo tudi nekatere zavarovalnice.

odvetnik za odškodnine

Omenjene družbe se zelo agresivno oglašujejo in nekritično hvalijo svojo uspešnost pri uveljavljanju odškodnin, pri tem pa ne povedo, da je njihovo delo izključno zbiranje oškodovancev, in da v imenu posameznega oškodovanca na zavarovalnico same še nikoli niso vložile odškodninskega zahtevka, kaj šele, da bi oškodovance zastopale na sodišču.

Te družbe preko svojih ekspozitur po Sloveniji iščejo oškodovance in od njih pridobijo medicinsko dokumentacijo; oškodovanec podpiše pooblastilo za odvetnika, s katerim družba sodeluje, vendar z njim nikoli ne pride v kontakt in zanj izve šele, ko zavarovalnica posreduje odgovor oziroma poravnalno ponudbo. Takšno sporno sodelovanje odvetnikov s temi družbami obsoja in preganja tudi Odvetniška zbornica Slovenije. 

Od kod osebni podatki?

Pri iskanju strank so zelo inovativni in tako se pogosto zgodi, da oškodovanca že nekaj dni po nezgodi pokličejo po telefonu in ponudijo svoje storitve. Kje dobijo osebne podatke oškodovancev, ni bilo nikoli ugotovljeno, očitno pa je potencialnih virov, od koder curljajo ti podatki, več. Z raziskovanjem, ali osebni podatki odtekajo z urgenc posameznih bolnic, se je ukvarjala tudi informacijska pooblaščenka.

Zaposleni na zavarovalnicah?

Do zelo zanimivih ugotovitev sem prišel pred leti, ko sem urejal odškodnino za prometno nezgodo v tujini, ki jo je povzročil slovenski državljan s slovenskim vozilom. Na pogreb sorodnika v BiH je peljal očeta in brata, ki sta stanovala v Zagrebu. Malo pred ciljem se je vozilo prevrnilo in vsi trije so utrpeli telesne poškodbe. Voznik je počakal policijo. Sopotnika (očeta in brata) je znanec odpeljal na pogreb, k zdravniku pa sta šla šele po vrnitvi v Zagreb. Voznik, za katerega sem urejal izplačilo po sklenjenem AO-plus zavarovanju, mi je poročal, da so njegovemu očetu v Zagreb večkrat telefonirali iz zelo reklamirane slovenske »odškodninsko-poravnalne družbe«in mu ponujali svoje usluge. Ko sem premišljeval, kako so prišli do osebnih podatkov o omenjenih osebah (bosanska policija, ki je obravnavala dogodek, sploh ni zabeležila sopotnikov; da bi podatki prišli iz hrvaške bolnice, pa je malo verjetno), se mi je ob pregledovanju razpoložljive dokumentacije posvetilo: podatke so očitno dobili iz povzročiteljeve zavarovalnice. Ob izpolnjevanju zavarovalniške prijave za poplačilo kasko škode na vozilu je moral namreč voznik na formularju zapisati tudi natančne podatke o poškodovanih sopotnikih (poškodbe, kontaktni podatki). Domnevam, da je imela omenjena družba na zavarovalnici osebo, ki ji je sporočala podatke o aktualnih oškodovancih.

Najbolje z odvetnikom

Najbolj smiselno je odškodnino uveljavljati s pomočjo izkušenega odvetnika – strokovnjaka za odškodninsko pravo, čeprav se z uveljavljanjem odškodnin ukvarja še cela vrsta fizičnih in pravnih oseb, ki so praviloma brez ustreznega pravnega znanja. Dve stranki sta mi recimo povedali, da naj bi se z uveljavljanjem odškodnin ukvarjal celo nek psihiater, ki je njima (in njuni znanki) obljubljal ureditev visoke odškodnine, vendar neuspešno.

Preberite še: Višina odškodnine za telesne poškodbe, Kaj krije AO plus zavarovanje