Reševanje zahtevnih škod

Pri zapletenih zavarovalniških zadevah je smiselno poiskati strokovno pomoč izkušenih odvetnikov, ki dobro poznajo aktualno odškodninsko-zavarovalniško problematiko. To je še posebno priporočljivo, če je prišlo do hudih telesnih poškodb, poškodb s smrtnim izidom ali je oškodovancev več. Za reševanje zahtevnih škod in uveljavljanje odškodnine je namreč potrebnih veliko izkušenj in znanja.

Da reševanje zahtevnih škod ni enostavno, priča tudi podatek, da imajo nekatere zavarovalnice posebne oddelke za reševanje kompleksnih škod, v katerih se z izplačilom odškodnin (oziroma zavarovalnin) ukvarjajo najbolj izkušeni in usposobljeni pravniki. Na drugi strani pa imajo samooklicani strokovnjaki, ki  oškodovance pogosto kličejo takoj po vrnitvi iz bolnišnice in jim ponujajo pomoč pri uveljavljanju odškodnine, premalo znanja in izkušenj za uspešno zastopanje. To se še najbolj izkaže v zapletenejših odškodninskih primerih, zato je priporočljivo, da oškodovanci pomoč poiščejo pri izkušenem odvetniku, ki bo korektno predstavil potek postopka in bo znal ustrezno svetovati ter pomagati pri iskanju najbolj optimalne rešitve.

Kaj vse je pomembno?

Pri reševanju zahtevnih škod se težave najpogosteje pojavijo že pri določitvi odgovornosti (tako krivdne odgovornosti kot objektivni odgovornosti – odgovornosti brez krivde). Pomembno je tudi, da se zavarovalnici argumentirano predstavi vso nastalo škodo.

Osnovno vprašanje je, kaj lahko oškodovanec pričakuje od zavarovalnice oziroma od odgovorne osebe. Pot do optimalne rešitve pogosto ni niti enostavna niti hitra, povezana je tudi z nastankom določenih stroškov (npr. plačilo izvedenca). Oškodovanec mora biti s tem seznanjen že takoj na začetku postopka. Realna predstavitev zadeve je namreč temelj korektnega odnosa do stranke in osnova za uspešen zaključek zadeve.  

Nerealna pričakovanja

Nekateri oškodovanci obiščejo več odvetnikov in se nato pogosto odločijo za tistega, ki obljublja najvišjo odškodnino (oziroma zavarovalnino). Pred kratkim je tako na posvet prišla oškodovanka, katere mož je izgubil življenje v delovni nezgodi. Takoj mi je povedala, da ji je nek drug odvetnik zagotovil, da bo od zavarovalnice dobila ogromno odškodnino (cca. trikrat več kot je običajna odškodnina v podobnih primerih). Ko sem oškodovanki pojasnil, da so njena pričakovanja o višini odškodnine pretirana in nerealna, je razočarano odšla. Kasneje mi je kolega odvetnik povedal, da je bila ta oškodovanka tudi pri njemu, kjer prav tako ni bila zadovoljna z odgovorom…

Ta primer me spominja na neke moje stranke, ki so želele prodati podedovano stanovanje. Prisoten sem bil na sestanku z agentom in agentko dveh nepremičninskih agencij. Prvi je dedičem predlagal, naj stanovanje prodajo za realnih 185.000 EUR. Ko je odšel, so dediči komentirali, da že spušča ceno, pa še niti ni pričel s prodajo. Agentka druge agencije se je z njimi strinjala in zatrdila, da bi morali iztržiti 200.000 EUR. Ko sem pripomnil, da je stanovanje v zelo slabem stanju in da nima garaže (dediči so trdili, da jo ima), jim je bilo nekoliko nerodno, mučno tišino pa je agentka »rešila« z idejo, da bi pravzaprav morali dobiti 215.000 EUR. Takoj je bila izbrana za posredovanje pri prodaji stanovanja! Ena od strank je njen nastop ocenila z besedami: »Kakšna strokovnost!«. Stanovanje je bilo nato prodano za 180.000 EUR.

Preberite še: Obljube o visokih odškodninah, Huda prometna nesreča in odškodnina, Odškodnina za hude telesne poškodbe, Odškodnina za paraplegijo in tetraplegijo, Odškodnina za telesne poškodbe prek sodišča, Odškodnina zaradi posebno težke invalidnosti bližnjega.