Odškodnina za zlom stegnenice

Pravična odškodnina za zlom stegnenice, največje in najmočnejše cevaste kosti v človeškem telesu, se giblje od približno 20.000 EUR do 80.000 EUR in tudi več.

Odškodnina za zlom stegnenice, ki jo prejme oškodovanec, je odvisna od obsega škode, ki jo je utrpel zaradi nesreče (glej še prispevek Višina odškodnine za telesne poškodbe), pa tudi od znanja in izkušenj odvetnika ter njegove spretnosti v postopku uveljavljanja odškodnine.

odškodnina za zlom stegnenice

Običajno zavarovalnice v izplačilo ponujajo nižjo odškodnino, kot bi jo lahko prejeli, če bi odškodnino za zlom stegnenice zahtevali na sodišču. Pri lažjih poškodbah je ta razlika sorazmerno manjša, tako da se stranke pogosto ne odločajo za sodno uveljavljanje odškodnine. Pri težjih poškodbah pa se lahko pričakuje, da bo odškodnina za zlom stegnenice na sodišču prisojena v bistveno višjem znesku, kot jo je bila pripravljena prostovoljno izplačati zavarovalnica.

Kolikšna je pravična odškodnina za zlom stegnenice, je potrebno skrbno preučiti za vsak posamezen primer posebej, saj se med seboj zelo razlikujejo. Treba je ugotoviti, kako visoka odškodnina za zlom stegnenice je bila prisojena v podobnih primerih (približno enak potek in trajanje zdravljenja, podobne posledice poškodbe v vsakdanjem življenju, primerljiva oseba – otroku gre drugačna odškodnina kot odrasli osebi ali starostniku). 

Različne odškodnine za različne zlome

Na zahtevnost zdravljenja zlomov stegnenice in rehabilitacije vpliva cela vrsta dejavnikov. Mesto zloma, število kostnih odlomkov in njihova morebitna dislokacija, pridružene poškodbe sosednjih tkiv, starost in predhodno zdravstveno stanje poškodovanca narekujejo potek zdravljenja in uspešnost rehabilitacije. Čeprav nekatere manj komplicirane zlome lahko zdravimo konzervativno, sta za večino tistih, ki nastanejo kot posledica visokoenergijskih poškodb (na primer padcev, prometnih nesreč), potrebni operacija in daljša rehabilitacija. Od mesta in težavnosti zloma je odvisno tudi, koliko trajnih posledic lahko pričakujemo: pri zlomih v predelu kolčnega ali kolenskega sklepa se načeloma soočamo z večjimi težavami kot pri enostavnem zlomu, ki ne zajame nobenih pomembnejših anatomskih struktur. Številni zapleti, ki se lahko pojavijo po poškodbi, podaljšujejo zdravljenje in povečujejo obseg škode.

Pri zlomu stegnenice gre torej za zelo velike razlike med posameznimi primeri, tako da ni mogoče govoriti o enotni ali povprečni odškodnini. To potrjuje tudi praksa, saj se za zlom stegnenice izplačujejo zelo različne odškodnine.

Preberite še: Odvetnik za odškodnine, Pomoč pri uveljavljanju odškodnine, Višina odškodnine za telesne poškodbe, Odškodnine v sodni praksi, Odmera odškodnine za telesne poškodbe.